Instructie

Je paard is als een gezinslid voor je. Je wilt dan ook het beste voor je paard. Je belangrijkste doel is je paard een lang en gezond leven geven.

Om je paard gezond, fit en blij te houden ben je er van bewust dat trainen je belangrijkste tool is om dit op een duurzame manier te bereiken.

Heb je ambities om samen met je paard ergens goed in te worden dan vind je het des te belangrijker dat jullie samen een goede basis hebben. Een goede basis is het fundament waarop je verder bouwt in je training en in de discipline die je leuk vindt.

Duurzaam trainen staat niet op zichzelf maar maakt deel uit van een groter geheel om in de behoeften van je paard te voorzien.

Het optimale uit je paard halen en het ontwikkelen van zijn prestatievermogen op een verantwoorde manier vraagt ervaring en deskundigheid waar je graag in begeleid wilt worden.

In mijn lessen leer ik je met een open blik naar je paard kijken.

Harmonie en ontspanning begint bij leren kijken, voelen en begrijpen wat je paard nodig heeft.

Ook is elk paard anders van karakter en reageert hij anders op situaties en aanwijzingen. Ik leer je daarom ook vooral naar je eigen paard te kijken en te onderzoeken wat hij nodig heeft om zich goed te voelen en om optimaal te kunnen presteren.

In de training is een hoofdthema voor het gymnastiseren en opleiden van je paard: balans en rechtrichten. Alleen een paard wat in balans is en rechtgericht kan het gevraagde van de ruiter uitvoeren met een correcte lichaamshouding en een gezond bewegingspatroon. Dat voelt goed voor een paard! En wanneer het paard zich goed voelt krijg je harmonie en ontspanning in de training. Je paard is gemotiveerd en wil graag met je samenwerken.

Je paard licht aan de hulpen krijgen en dat hij fijn reageert op wat je van hem vraagt, lukt alleen wanneer je paard geleerd heeft om in balans en op eigen benen te lopen. Hierdoor kan het paard spierspanning loslaten, je hulpen worden gevoeld en je paard kan deze hulpen ook daadwerkelijk opvolgen. Harmonie in de communicatie begint dus ook bij het in balans laten bewegen van je paard.

Harmonie en balans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

“Seeking softness, straightness and balance

You know you are doing well with your horse if it is becoming more handsome.”

~ Manolo Mendez ~

Trainen is meer dan rijden alleen

Sterker nog, vanaf de grond leer je beter voelen en begrijpen wat balans is en hoe je je paard hiermee kunt helpen. De inzichten die je opdoet vanaf de grond neem je mee in je rijden. Alles wordt duidelijker voor je. Je krijgt meer begrip voor je paard en waarom je paard moeite heeft met zaken als tempo en een fijne constante aanleuning.

Zelfverzekerd

Ook voor het paard heeft trainen vanaf de grond grote voordelen. Het paard leert zijn eigen lichaam beter te coördineren zonder het gewicht van de ruiter op zijn rug. Het paard zal zelfverzekerder worden omdat hij beter begrijpt wat er van hem verwacht wordt en hij wordt fysiek beter in staat gesteld om het gevraagde van de ruiter uit te voeren. Eerst zonder het gewicht van de ruiter en later met. In de training werk je van kennen – naar kunnen – naar het verhogen van het prestatievermogen. Geleidelijk dus! Dat leren zien en voelen en kunnen inschatten waar je paard staat in zijn ontwikkeling, is van onschatbare waarde. Dat maakt van jou een invoelende en bewuste trainer! Een trainer waar je paard zich graag bij wil aansluiten!

Spiegeling

Tot slot, de kwaliteit van het trainen van je paard is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteiten die je zelf hebt als mens. In mijn lessen besteed ik daarom veel aandacht aan hoe je gebruik maakt van je eigen lichaam en energie en met welke mindset en onderliggende emotie. Het paard is als een spiegel en zal teruggeven wat jij bewust of onbewust uitstraalt. En dit geldt niet alleen voor het trainen vanaf de grond, maar ook voor wanneer je erop zit! Het paard kan zijn lichaam alleen op een correcte manier gebruiken wanneer jij dit ook doet. Het paard kan alleen balans ervaren wanneer je zelf ook in balans bent. Het paard kan zich alleen ontspannen en veilig voelen wanneer jij je bewust bent van je eigen emoties en rust uitstraalt.

Wil je kennismaken en ontdekken met welke brede blik ik naar jou en je paard kijk?

Wil je direct handvatten meekrijgen voor het verbeteren van je training? Heb je twijfels over andere zaken zoals bijvoorbeeld je zadel, de spierontwikkeling van je paard, de stand van zijn hoeven en hoefbeen balans?